Aliisa Seppänen

Balettiopettaja
aliisa.seppanen@gmail.com


Olen työskennellyt EVT:n valmentajatiimissä jo useamman vuoden ajan baletinopettajana. Olen itse tanssinut ja rakastanut tanssimista pienestä pitäen. Oulusta lähdin Helsinkiin opiskelemaan tanssijaksi Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitokseen. Valmistumisen jälkeen tieni vei hyvin nopeasti opetuksien pariin lastentarhanopettajan opiskelujen ohella. Olenkin toiminut baletinopettajana eri urheiluseuroissa erityisesti luistelijoiden ja voimistelijoiden kanssa jo kahdeksisen vuotta. Nautin työstäni suunnattomasti ja koen kiitollisuutta, kun saan olla mukana auttamassa nuoria urheilijoita eteenpäin omalla polullaan. Koen myös että minulla on paljon annettavaa nuorten luistelijoiden oheisharjoitteluun oman ammattiosaamiseni, baletin kautta. Toimiva ja lämminhenkinen yhteistyö valmentajien kanssa tuo oman lisänsä opetustehtäviin ja suunnitteluun. Koenkin aina oppivani jotain uutta.

Baletti on erinomainen keino parantaa ryhtiä, notkeutta ja kehonhallintaa. Teemme luistelijoiden kanssa yksinkertaisia ja tehokkaita balettiliikkeitä, jokaisen oman kehon mahdollisuuksien mukaan. Tunnilla keskitymme kehonhallintaan baletin perusasentojen ja tekniikan avulla. Pienimpien luistelijoiden balettitunneilla tanssiliikkeet ovat yksinkertaisia leikinomaisin maustein. Vanhempien tunneilla keskitymme vaativampiin liikkeisiin ja oman kehon tuntemukseen. Balettitunti etenee lattiaharjoitteista balettitangolla tehtäviin sarjoihin ja lopulta keskilattialla tehtäviin suurempiin liikesarjoihin, piruetteihin ja hyppyihin.

Koen baletin harjoittelusta olevan luistelijoille hyötyä erityisesti lantion hallintaan, jalkojen ojennuksien loppuun viemiseen ja kehon kannatteluun. Baletissa liikkeitä tehdään hyvin tarkasti ja hitaammalla tahdilla, jolloin luistelijan on helppo keskittyä pieniinkin yksityiskohtiin, liikelaatuun ja viimeistelyyn. Balettisalissa käytettävä peili toimii myös apuna kehon suuntien ja linjausten hahmotuksessa. Baletissa harjoitettava aukikierto ja kehon avaus sisältä ulospäin on ainutlaatuista. Niin käsien kuin jalkojenkin liikeratojen harjoittelu balettisalissa auttavat luistelijaa kehittymään jäälläkin eteenpäin.

Joukkueet/Ryhmät joita ohjaan: Ice Steps, Dream Steps, Sunny Steps ja T1-T3 sekä kehitysryhmät Timantti Steps YL ja ML sekä luistelukouluryhmä Tähdet.