Varusteet

Yhteistyökumppanimme Lucky Skate on listannut asioita, joita on hyvä muistaa luistelukoululaisen varusteiden osalta: luistimet, luistinsukat, teräsuojat, suojavarusteet sekä vaatetus ja asusteet. Tärkeitä seikkoja ovat myös luistinten oikeaoppinen nyörittäminen sekä huolto ja teroitus. Lisätietoa täältä:

Luistelukoululaisen varusteet - Lucky Skate


Luistimet ja niiden teroitus

  • Luistinkengän on oltava hyväkuntoinen. Kengän pitää tukea jalkaa eikä varren nahka saa lerpsuttaa tai roikkua. Hyvälaatuinen luistinkenkä myös takaa jalan hyvän asennon kengän sisällä. Pienimmille lapsille (alle 5-v.) muoviset luistimet voivat olla paras vaihtoehto.
  • Aivan aloittelijoille käyvät "ihan tavalliset", tavarataloista ostettavissa olevat kaunoluistimetkin, mutta suosittelemme jo luistelu-uran alkutaipaleella kunnon taitoluistinten hankkimista alan erikoisliikkeestä. Lapselle sopivista luistimista kannattaa jutella valmentajan ja erikoisliikkeen henkilökunnan kanssa.
  • Luistimien pitää olla sopivan kokoiset. Luistimiin ei tungeta villasukkia tai monia paksuja tennissukkia päällekkäin. Paras vaihtoehto on ihan tavallinen puuvillasukka, mielellään sieltä ohuemmasta päästä. Yleensä luistimen koko on sama kuin lapsen tavallisen kengän koko. Liian suuret luistimet aiheuttavat jalkoihin helposti hankaumia sekä rakkoja ja jalan asento kengässä tulee helposti vääräksi.
  • Luistinten terien on aina oltava hyvässä kunnossa. Ruosteisilla tai tylsillä luistimilla on hankalaa, suorastaan vaikeaa luistella. Huonosti hoidetut terät hidastavat ja estävät oppimista. Siksi on erittäin tärkeää, että luistimien terät ovat aina hyvässä kunnossa, ruosteettomat ja terävät.
  • Jään ulkopuolella kävellessä käytetään aina luistinsuojia, jotka suojaavat teriä tylsymiseltä ja vaurioitumiselta. Luistinsuojissa luistimia ei kuitenkaan saa koskaan säilyttää vakituisesti, koska suojat keräävät ruostetta terän pintaan. Muista aina kuivata luistimesi terät huolellisesti kosteudesta käytön jälkeen esimerkiksi säämiskään tai pyyhkeeseen!
  • Taitoluistinten vaatiman urateroituksen osaa tehdä vain siihen erikoistunut taitoluistinten teroittaja.

Lisätietoa taitoluistinten teroituspalveluista

Luistelukoululaisen vaatetus

  • Jäällä temmeltäessä tulee lämmin, joten liian paksuja, lämpimiä ja kankeita vaatteita tulee välttää. On tärkeää, että luistelija pystyy liikkumaan asusteissaan vaivatta - ne eivät saa kiristää, roikkua vaarallisesti terien alle tai muuten aiheuttaa hankaluutta ja vaaratilanteita.
  • Toppatakit ja -haalarit eivät sovellu taitoluisteluharjoitteluun. Parempia vaihtoehtoja aloittelijalle ovat esimerkiksi mukavat verkkarit tai tuulipuvut. Luonnollisesti myös luistelupuku käy mainiosti luistelukouluunkin, muttei ole välttämätön. Jos lapsella on luistelupuku, sen kanssa kannattaa pitää damaskeja tai trikoita ja ylävartalo on hyvä suojata esimerkiksi villatakilla, verkkaritakilla tai collegepuserolla.
  • Käsineitä saattaa kulua useampiakin pareja kerrallaan. Alussa kaatumisia tulee suhteellisen paljon sekä tahallisesti että vahingossa - vauhdikkaassa menossa hanskat kostuvat helposti lapsen ottaessa tukea jäästä kädellään. Tämän vuoksi luistelukoulutunnille on syytä ottaa mukaan useammat hanskat!
  • Korut, paljettiasut, purkat ja karkit jätetään kotiin, koska ne eivät ole urheilullisia ja voivat aiheuttaa tahattomia vaaratilanteita. Pitkiä kaulaliinoja ei myöskään suositella käytettäväksi turvallisuussyistä.