EVT:n historiaa pähkinänkuoressa


Aatos ja Jane Erkko (kuvassa) esittivät 1970 -luvun lopulla Etelä-Vantaan Urheilijoiden (EVU) jääkiekkojaoston puheenjohtajalle Pentti Takalalle ajatuksen taitoluisteluseuran perustamisesta Etelä-Vantaalle. Erkkojen ajatus toimi alkusysäyksenä Etelä-Vantaan Taitoluistelijat ry:n (EVT) synnylle.

Jane Erkko

EVT:n toiminta lähti iloisesti käyntiin vuonna 1979 - seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Tuula Kynnös. Seura sai Tikkurilan jäähallista sunnuntaisin peräti 1,5 tuntia jääaikaa ja pakkasten tultua luistelu jatkui Kaivokselan luonnonjäillä.

Aloittelevina tuntivalmentajina toimivat Marita Hella ja Maynie Hartikainen. Ensimmäisen toimintavuotensa aikana EVT saavutti yhden tärkeimmistä tavoitteistaan: paikallisväestön kiinnostuksen herättäminen taitoluistelua kohtaan oli onnistunut.

Jäähalli avataan

Vuonna 1981 Myyrmäen jäähalli avattiin ja EVT:n jäsenmäärä kohosikin hetkessä kolminkertaiseksi edelliskauteen verrattuna. Kasvaneen toiminnan seurauksena yhdeksän tuntia jäähallissa ei ollut jäsenistölle riittävä, vaan edelleen luisteltiin myös ulkojäillä. Syksyllä 1981 EVT sai seuran tunnusmerkiksi oman luistinaiheisen logonsa, jonka suunnitteli Jussi Savolainen.

Jo seuran perustamisesta lähtien EVT panosti ammattitaitoisiin valmentajiin. Uuden jäähallin jäillä seuran päätoimisina valmentajina toimivat Sirkka Karasjoki ja Tiina Siilasvuo, myöhemmin myös Anuliisa Uotila.

Myyrmäen hallin ja EVT:n ensimmäiset taitoluistelukilpailut järjestettiin tammikuussa 1982. Kyseessä oli alle 10 -vuotiaiden esialokkaiden SM -kilpailut eli ns. Mini Cup. Yhteistoiminta EVU:n kanssa jatkui mm. kevään rusettiluistelussa ja jääriehassa.

Taitoluistelun MM-kilpailut

Taitoluistelun MM-kilpailut järjestettiin Helsingissä 07.-13.03.1983. Myyrmäen jäähalli toimi pakollisten kuvioiden kilpailupaikkana sekä kisojen virallisena harjoitusareenana. EVT oli kisojen järjestelyissä vahvasti mukana ja seuran luistelijoita esiintyikin sekä kisojen avajaisissa että loppunäytöksessä. Saman kevään aikana seuran luistelijat olivat mukana myös amerikkalaisen Gorkin Puisto -elokuvan kuvauksissa Helsingissä.

EVT:n ihka ensimmäinen kevätnäytös, Kevätpamaus, sai päivänvalonsa 17.04.1983. Omien luistelijoiden lisäksi mm. Kristina "Tintti" Wegelius ihastutti yleisöä taitavalla luistelullaan. Tuona keväänä taitoluistelun suosio Vantaalla oli valtaisa - EVT:n jäsenmäärä kipusikin tuolloin yli neljänsadan.

Kultaa ja kunniaa

Kaudella 1992-1993 EVT valittiin Suomen parhaaksi taitoluisteluseuraksi. Seura sai vuodeksi haltuunsa taitoluisteluväen arvostetuimman palkinnon, Ludovika ja Walter Jacobsonin muistomaljan, joka annetaan SM -kilpailuissa saavutettujen sijoitusten perusteella. Palkinto oli paras mahdollinen todiste EVT:n valmentajien ammattimaisen pitkäjänteisestä ja perusteellisesta työstä.

Vapaaehtoistyötä EM-kilpailuissa

Taitoluistelun EM -kilpailuissa 12.-17.01.1993 EVT:n vapaaehtoisten työpanos oli mahtava. EVT:läisiä oli mukana mm. avajaisohjelmassa, lipunkantajina, kukkaistyttöinä sekä "roskatyttöinä ja -poikina". Marjo Peltola toimi Iso-Britannian joukkueen kisaemäntänä, Heikki Heinimäki oli kisojen järjestelytoimikunnassa ja Jukka Honkanen tuloslaskennassa. Tuula Kynnös toimihenkilönä virallisissa harjoituksissa, Anuliisa Uotila valmentajana ja Oula Jääskeläinen luistelijana (Markus Leminen varalla). Erkki Asikainen hoiti tunnetulla taidollaan luistinten teroitukset ja korjaukset.

EVT järjesti junioreiden ja senioreiden sekä jäätanssin SM -kilpailut Myyrmäen jäähallissa 04.-06.03.1994. Isäntäseura nappasi kisoista peräti seitsemän mitalia. Kilpailullinen menestys oli loistava ja kisajärjestelyt onnistuivat erinomaisesti. Mitaleiden ja upeiden suoritusten takana oli monivuotinen sinnikäs harjoittelu ja seuran luistelijoiden terve keskinäinen kilvoittelu.

Kilpailukaudella 1995-1996 EVT valittiin jo toisen kerran Suomen parhaaksi taitoluisteluseuraksi. Seura sai jälleen vuodeksi haltuunsa Ludovika ja Walter Jacobsonin muistomaljan.

Operaatio Liikutus - harjoitushalli rakennetaan

Luistelukauden 1997-1998 syksyn suuri tapahtuma oli vantaalaisten urheiluseurojen yhteisponnistus, Operaatio Liikutus. Tapahtumalla haluttiin vaikuttaa Vantaan kaupungin päättäjiin liikuntamahdollisuuksien ja -tilojen suunnittelussa ja rakentamisessa. Operaatio toimi alkusysäyksenä Myyrmäen harjoitushallin rakentamiselle.

Tammikuussa 1998 sitten päästiin Myyrmäen uuden harjoitushallin jäälle. Harjoitushallin valmistuminen helpotti omalta osaltaan kaupungin jäätilannetta, mutta harjoituksia pidettiin (ja pidetään edelleen) myös muissa halleissa.