Onnistuneet 1-valinnat Tampereella

12.11.2020

DS-huolto ja ulkoileva joukkue. Kuva: Tero Lahtinen.

Kun hyvin suunnitellaan ja tarkasti toteutetaan, onnistuu 34 joukkueen muodostelmaluistelukilpailu ja yleisökin pääsee paikan päälle nauttimaan kisasuorituksista. SM-noviisijoukkueemme Dream Steps on ykkösvalintojen jälkeen kiinni SM-kisapaikassa ja sm-juniorijoukkue Ice Steps lunasti vapaaohjelmaansa kohdistuneet odotukset.

Onnistuisivatko korona-ajan kilpailut? 

Muodostelmaluistelijoiden ensimmäinen valintakilpailu oli näytön paikka koko suomalaiselle lajiyhteisölle. Kun paikalle saapuvat kahta vaille kaikki sm-tason kilpajoukkueet, järjestelyissä riitti mietittävää. Aiemmin syksyllä eri seurat olivat kyllä järjestäneet muodostelmaluistelutapahtumia onnistuneesti, mutta valintakilpailu olisi monta pykälää haastavampi tapaus jo pelkästään väkimäärien vuoksi.

Luistelijalle kisapäivässä uutta oli se, että kasvomaskia piti käyttää omaa luisteluvuoroa edeltävässä lämmittelyssä. Jokaisella joukkueella oli tarkasti rajattu verryttelyalue siinä osassa Hakametsän jäähallia, johon yleisöä ei päästetty lainkaan. Joukkueen huollolle mietittävää aiheutti se, että joukkueen piti poistua hallista kisasuorituksen jälkeen. Kisareissu ei ole entisellään, kun muiden joukkuieden kannustaminen ja luistelijakavereiden tapaaminen jäävät pois. Palkintojenjakoseremonioita ei järjestetty. Mitaleja toki jaettiin, mutta metallisen muiston kisoista ansainneet saivat itse ripustaa ne kaulaansa.

Sekä luistelijat että huoltotiimiläiset totesivat ykskantaan, että Tapparalla oli toimivat korona-ajan järjestelyt. Joukkueet todellakin pidettiin erillään toisistaan. Käytävillä kulki yksi joukkue kerrallaan. Pukukopit olivat pitkän etäisyyden päässä toisistaan. Toimitsijat pitivät ystävällistä, mutta liki sotilaallista kuria, jotta kaikki toimisi niin kuin pitäisi. Sitähän me kaikki hallilla olleet toivoimmekin -  kunpa nämä kisat sujuisivat järjestelyjen puolesta hyvin. Kunpa saisimme vielä monta kertaa tämänkin kauden aikana nähdä, millaisia ohjelmia joukkueet ovat iloksemme hioneet.

Oppia valintakisasta ammennettiin varmasti myös Vantaalle, sillä EVT:n pikkujoulukisat 28.11. ovat muokkayhteisön seuraava suuri tapahtuma. Tikkurilassa jäällä viilettää päivän aikana huimat 65 joukkuetta, eikä yleisökään joudu toivottavasti seuraamaan kilpailua pelkästään etäyhteyksien kautta.

 

Konstit on monet kun kisahuudot puuttuvat

Koronasääntöjen vuoksi hallissa eivät kaikuneet Steppi-räppi eivätkä muutkaan joukkueiden perinteikkäät kannustushuudot. Äänijänteiden käyttö oli ehdottomasti kielletty, eikä pelkästään yleisöltä. Tällä kaudella kisojen porttivahti pärjää ilman korvatulppia, sillä joukkueet lipuvat jäälle hiljaisuuden vallitessa. 

Jos ei ääntä, niin muuta elämöintiä sitten. Tästä nähtiin hauskoja toteutuksia. Katsomossa tunnelmaa loivat niin kattilankannet kuin perinteiset lehmänkellot ja räikätkin. Helsinkiläisseura soitti mankan avulla muokkakisoihin erottamattomasti kuuluvan okeokeoke-huudon. Aiaiai, että se muistuttikin ihanasti vanhoista ajoista.

 

Viikonlopun pääasia - muodostelmaluistelukilpailu

Kisa on aina kisa, ja etenkin sm-noviisijoukkueille valintakisa on tärkeä, sillä 19 noviisijoukkueesta vain 12:lle aukeaa paikka SM-kilpailuun. SM-noviisijoukkueemme Dream Steps sai 1. valintakilpailusta 59,68 pistettä, jolla se sijoittuu tasaisen season’s best -listan sijalle 11. Dreamyjen lauantain suoritus "Secret of the Grand Canyon" -ohjelmasta ei vielä ollut nappiveto, joten lisärutiini tuonee ohjelmaan useampia elementti- ja laatupisteitä. Twisselit pyörivät jo 3-tason arvoisesti, samoin liukusarja ja läpimenoelementti keräsivät mukavasti laatupisteitä. Hienoa oli se, että kisasuorituksessa nämä menivät yhtä sujuvasti kuin harjoituksissakin.

SM-juniorijoukkueemme Ice Steps on pisteillä 128,58 season’s best -listan sijalla 8. Lyhytohjelmaan ”Hela, Goddess of Death" osui harmillisia virheitä, mutta myös sarjan neljänneksi paras base value eli suoritetun elementin vaikeustasoa kuvaava arvo. Vapaaohjelma ”Noitavaino” on herättänyt yleisössä suurta mielenkiintoa kisakauden kynnyksellä ja moni odotti kovasti näkevänsä ohjelman viimein livenä. Aissit tekivät varman suorituksen, johon sisältyi yksi koko kilpailun komeimmista nostoista. Nostettava luistelija on huimaavan korkealla jäänpinnan yläpuolella. Vapaaohjelma oli kokonaisuudessaan kilpailun seitsemänneksi paras, joten Aissit nousivat tuloslistan sijalta 10 sijalle 8. 

SM-juniorien kisakausi vaikuttaa muodostuvan hyvin tasaiseksi. Päävalmentaja Annina Saaren mukaan pienet erot suorituksessa ratkaisevat jatkossakin. Valmennuksen suunnitelma lähiviikoiksi onkin selkeä: treeniä, treeniä, treeniä ja sitä myöten suoritusvarmuutta. 

 

Kilpailun tulokset ja protokollat voi katsoa täältä.

 

Kakkosvalinnat kisataan joulukuussa Helsingin jäähallissa. SM-kilpailu järjestetään 27.-28.2.2021, Nordiksella sekin.

 

Teksti: Nina Salmenkaita

Kuvat: Johannes Ollikainen, Tero Lahtinen ja Antti Jaamala

Dream Steps kisasuorituksessaan. Kuva: Tero Lahtinen.
Kiss & cry kasvomaskin kera. Kuva: Tero Lahtinen.
Kisalämppää korona-aikaan. Kuva: Antti Jaamala.
Lyhkäripäivän kiss & cry. Kuva: Antti Jaamala.
Ice Steps lyhytohjelmassaan. Kuva: Antti Jaamala.
Ice Steps sunnuntaina ennen kisasuoritusta. Kuva: Johannes Ollikainen.
Eläytymistä vapaaohjelmaan, maskin kera. Kuva: Johannes Ollikainen.
Ei kisahuutoja, mutta elegantti siirtymä kopista vapaaohjelmajäälle. Kuva: Johannes Ollikainen.
Ice Steps vapaaohjelmassaan. Kuva: Johannes Ollikainen.
Ice Steps vapaaohjelmassaan. Kuva: Johannes Ollikainen.