Pyhäinpäivän kisat Kisakalliossa

7.11.2021

Pyhäinpäivän kunniaksi Vihdin Taitoluistelijat järjestivät kutsukilpailun Kisakallion urheiluopistolla. Osallistujia oli runsaasti vaikka peruutuksia tuli pitkin lauantaita. Mutta tässä terveystilanteessa on edelleen tärkeää, että pikkuisenkaan kröhäisenä ei tulla kilpailupaikalle. EVT:stä osallistujia oli A-Silmuissa, Debytanteissa sekä SM-Noviiseissa, jotka oli jaettu iän mukaan kahteen eri sarjaan.

Lauantai alkoi osaltamme A-Silmujen kilpailulla. Ellen Fäldt luisteli jälleen tarkasti ohjelman läpi. Kaatumisia ei tullut, mutta liika tarkkuus kostautui monen hypyn kohdalla varovaisuutena, mikä verotti hyppyjen korkeutta. Useat hypyt tulkittiin tällä kertaa kierroksiltaan vajaiksi. Piruetit onnistuivat, ja ohjelman koreografia oli sujuvaa. Ellen oli lopputuloksissa kuudes ja sarjansa paras EVT:läinen. Päivän yllättäjä oli Lili Juntunen. Edellisen päivän harjoituksissa sattunut kaatuminen ei menoa haitannut. Elina Ikosen laatima vauhdikas ja poikkeuksellisen esittävä ohjelma toi hyvät pisteet ja kokonaisuus oli tosi "makee" ja katsojalle iloista ja onnistunutta seurattavaa. Seitsemäs sija heti Ellenin jälkeen reilun pisteen erolla tietää tytöille hyvää keskinäistä kisaa tällä kaudella. Kun hypyt tulevat puhtaiksi ja piruetit vielä paremmiksi, sijoitukset nousevat kohinalla.

Nuori Isla Taanonen luisteli hallitusti. Kaksi ensimmäistä hyppyä olivat puhtaita, mikä on erinomaista. Isla on hyvä hyppääjä, joten se asia on kunnossa. Vielä hetki sitten muokattu koreografia hakee luonnistumistaan. Yksi kaatuminen mahtui matkaan, joten siitä tietenkin tuli hypyn laatua koskeva pistemenetys sekä kaatumisvähennys. Isla sijoittui 16:nneksi ja siitä on hyvä nousta rutiinin myötä ylemmäs. Veera Nikkanen puolestaan hurmaa esiintymisellään. Pitkänhuiskea ja valloittavasti liikkuva Veera oli elementissään. Kaksoisritti onnistui hienosti samoin kuin kolmen hypyn yhdistelmä. Harmittava pistemenetys tuli askelsarjassa, joka yllättäen hylättiin kokonaan. Ilmeisesti tarkistuksessa ei löytynyt riittävästi puhtaita askeleita ja käännöksiä. Mutta kun kisaa, niin joskus tulee kömmähdyksiä, vaikka päällisin puolin askeleet näyttivätkin sujuvilta. Tuomareiden tulee olla tarkkoja, ja näin tässäkin oltiin. Lopulta Veera jäi vain yhden sadasosan Islasta sijoittuen 17:nneksi. Malla Höglund aloitti ohjelmansa mukavasti. Aamun tiimellyksessä kotiin jäänyt kisahame ei menoa haitannut, olihan kassissa varahame. Tietenkin koreografian yleisilme ja tarina olisivat kaivanneet sille suunniteltua asukokonaisuutta mutta välillä sattuu ja tapahtuu. Jostain kumman syystä pieni pahoinvointi otti myös osansa hienosta ohjelmasta ja vaikutti ohjelman loppuosan elementteihin. Sijoitus oli 20:s ja seuraavalla kerralla paremmin!

Seuraavaksi jäälle liitelivät Debytanttisarjan luistelijat. Nelli Mannermaa sai kunnian aloittaa kilpailun ja mikä merkillepantavaa, hän on arpoutunut usein aloittajaksi. Se ei ole helpoin paikka. Mutta Nelli selviytyi mainiosti vaikka suoraan verryttelystä jatkunut suoritus vei voimia ohjelman loppuosasta, jonne tuli yksi kaatuminen sekä kaksoislutzin alastuloon iso horjahdus. Nellin luistelua on ilo katsoa, vauhtia riittää ja esittäminen on huolellista. Nellin sijoitus jäi lopulta16:nneksi.


SM-Noviisisarja alkoi vanhempien Noviisien ryhmällä. Saara Marttila luisteli jälleen vahvasti tulkiten tango-ohjelmansa. Alun kaksoisaxelissa sattui suuri kömmähdys: eteenpäin liukuva ponnistuskaari ajautui jäässä olevaan syvään uraan, joka vei luistimen suunnan liian jyrkäksi, ponnistaminen oli mahdotonta ja kaatuminen jo ennen ponnistusta vääjäämätöntä. Ottaen huomioon, että ensimmäinen elementti sortui näin jo ennen sen suorittamista, ei tapahtuma mitenkään näkynyt Saaran esittämisessä, muiden elementtien laadussa ja kokonaisuuden upeassa sykkeessä. Yli 30 pistettä ilman yhtä elementtiä tietää hyvää kuun loppupuolen valintakisoihin, jotka järjestetään Kuopiossa. Saaran sijoitus seitsemäs.

Samassa sarjassa luistellut ensimmäisen vuoden SM-Noviisi Nella Hakala luisteli tasaisen varmasti. Yhdistelmäpiruetti oli hienosti nelostasoa ja alun hyppy-yhdistelmä puhdas. Kokonaisuus iloiseen musiikkiin pysyi hyvin koossa ja ajatus herpaantumatta aivan loppuun saakka. Vielä kaksoisaxel puhtaaksi niin pisteet nousevat eri tasolle. Harjoittelu jatkuu! Nellan sijoitus kovassa kisassa oli 18.

Nuorempien SM-Noviisien sarjassa Jenni Hirvonen lähti rohkeasti hakemaan tuntumaa kolmoishypyn tekemiseen kovassa paikassa ja vielä lyhytohjelman ensimmäisenä elementtinä. Se olikin kerroksiltaan lähes valmis. Harmittavasti kaksoisaxeliin tuli enemmän vajautta, joten hypyn arvo jäi pieneksi. Piruetit olivat kolmostasoa ja askelsarja kakkonen musiikin temppuilusta huolimatta. Vaikka musat soitetaankin koneelta, voi käydä näin kuten Jennille, että musiikki takertuu paikalleen ja sama kohta soi toistamiseen. Se sekoittaa ja ohjelma-ajan ylitys on tuossa tilanteessa aina mahdollinen. Se, mitä Jennin mielessä liikkui, ei onneksi näkynyt ulospäin. Hyvä esitys ja rempseä koreogrfia toi 10:nnen sijan.

Siiri Tahvanainen oli elementissään. Aina iloisesti hymyilevä ja rentoakin rennompi kilpailija lähti vauhdikkaaseen ohjelmaansa puhtaalla ja kevyellä kaksoisaxelilla. Kolmoissalkov jäi vajaaksi ja hypyn alastulo päätyi kaatumiseen. Nämä pistevähennykset tietenkin verottivat kokonaispisteitä. Hyppy-yhdistelmä oli hyvä ja pirueteissa Siiri oli tarkka saaden yhdistelmäpiruetista nelostasoa. Hypyistä saadut bonuspisteet toivat lisänsä kokonaispisteisiin, jotka nousivatkin seuran SM-Noviiiseista parhaiksi. 33,42 pistettä toivat hienon kuudennen sijan.

SM-Noviisit kilpailivat tässä kisassa vain lyhytohjelmalla. Näin kilpailullinen ilta päättyi mukavissa tunnelmissa. Vielä on tehtävää ennen kunkin sarjan päätapahtumia ja valintakisoja. On kuitenkin huomioitavaa, että edelleen kaikki luistelijat kärsivät jään vähyydestä jäähalliremontin tilanteen jatkuttua. Olisi vihdoin suotavaa saada aikataulun mukainen harjoitteluaika jokaiselle. Mutta seuraavat kaksi viikkoa ainakin mennään vielä siellä täällä mistä jäätä vain saadaan.


Kisaterveisin Sirkka


Tulokset