SM-Noviisien ja Debytanttien 1. lohkokilpailu Savonlinnassa

24.10.2021

Viikonloppuna käytiin SM-Noviisien ja Debytanttien lohkon 2 ensimmäinen lohkokilpailu Savonlinnassa. Suomi on jaettu kaikkiaan kolmeen lohkoon, joista jokainen käy syksyn aikana ensin kaksi oman lohkon kisaa. Niihin saavat osallistua kaikki vaaditut testisuoritukset läpäisseet kyseisen lohkon luistelijat. Tämän jälkeen, helmikuussa 2022, järjestetään ns. 60 + 60 -valintakilpailu, joihin osallistuu molempien sarjojen 60 pisterankingin parasta luistelijaa. EVT toimii kyseisen kisan järjestäjänä. Lopulta kaikkien kisojen parhaan tuloksen perusteella valitaan luistelijat kulta- ja hopeafinaaleihin.

Debytanttien kisassa luisteli Nelli Mannermaa sijoittuen 37 osanottajan joukossa 34:nneksi.

SM-Noviisien sarjassa kisasivat Meri-Vuokko Hannula, joka oli lopputuloksissa 10./38, Siiri Tahvanainen 12., Saara Marttila 15., Jenni Hirvonen 16. ja Nella Hakala 34. Ensimmäisen kolmen eri lohkon kilpailut sisältävän kierroksen jälkeen 60 parhaan joukossa epävirallisen laskennan perusteella ovat Merkku, Siiri, Saara ja Jenni. Toinen lohkon 2 kilpailu käydään Kuopiossa 27.-28.11, jolloin kaikilla on mahdollisuus parantaa pistesaldoaan.

Tulokset debytantit

Tulokset SM-Noviisit

Savonlinnan kilpailu oli kaikenkaikkiaan vaiherikas ja sisälsi niin hienoja onnistumisia, pieniä virheitä kuin ihmetyksen aiheita. Kilpailu käytiin konekisana, mutta tuloslaskenta tuotti osittain vääriä tuloksia jo heti debytanttien kisassa, mikä aiheutti mm. Nellin pisteisiin muutoksia. SM-Noviisien lyhytohjelmakisan pistelaskenta töksähti toisena luistelleeseen Saaraan, jolle kuulutettiin ainoastaan tekniset pisteet sisältävä pistepotti ikäänkuin koko pistesaldona. Nopean "elämä-vilisi-filminauhana-silmien-ohi: eihän-nämä-pisteet-voi-olla-näin-alhaiset" -tuokion jälkeen tuomarit onneksi puhalsivat pilliin ja kuuluttaja sai korjattua tilanteen. Saaran ja erään toisen seuran luistelijan lopullisia lyhkäripisteitä jouduttiin odottamaan ilta kymmeneen kun muiden luistelijoiden pisteet kuulututettiin hallissa kisan edetessä. Tulosseurantaa ei enää sinä iltana saatu toimimaan. Piste-erittelyiden lopulta ilmestyttä myös Saaran tekniset pisteet olivat yllättäen muuttuneet. Toisena ihmetyksen aiheena oli pisteytyksen tasoero verrattuna samaan aikaan käynnissä olleeseen toisen lohkon kilpailuun. Savonlinnassa jaettiin systemaattisesti alhaisempia osa-aluepisteitä ja erityisesti luistelutaidoiltaan vahvoilla hyvillä esiintyjillä pisteet jäivät kaiken kaikkiaan selkeästi heidän perustasonsa alapuolelle.

Illan dramatiikkaa lisäsi Jennin - asiasta kertomiseen on Jennin lupa - äkilähtö juuri ennen nukkumaan menoa ensiapuun nenäverenvuodon vuoksi. Hetkellisesti pelättiin, ettei Jenni voisi jatkaa kisaa vappikseen, mutta tämä homma Savonlinnassa onneksi osattiin ja verisuonet saatiin poltettua kuntoon. Tässä kohtaa iltaa se, että Jennin luistimen nauhat katkesivat juuri ennen jäälle menoa lyhytohjelmakilpailussa, tuntui jo hyvin pieneltä vastoinkäymiseltä.

Luistelijoilla oli kaikesta huolimatta mukava reissu ja hauskaakin ehdittiin pitää esimerkiksi hotellin kylpylässä. Merkku analysoi ennätyspisteet tuoneen lyhkärin menneen hyvin: "Lyhkäri sujui mainiosti ja enkkapisteet tuli, mutta vappiksessa tuli harmittavia kaatumisia, vaikka verkka sujui hyvin. Kaiken kaikkiaan oli kiva kisata ja oli kiva reissu.". Myös Siiri oli tyytyväinen erityisesti lyhytohjelmaansa: "Lyhkäri meni oikein mainiosti, mutta vappikseen jäi paljon parannettavaa." Saaralle jäi kisasta kaiken kaikkiaan huono fiilis vaikka positiivisiakin asioita löytyy: "Lyhytohjelmasta saadut normaalia huonommat komponenttipisteet lannistivat ja oli vaikea lähteä vappikseen. Vappikseen sattui tyhmiä teknisiä virheitä asioihin, joita en sössi koskaan. Luistelu tuntui kuitenkin hyvältä ja oli kiva esiintyä. Parasta oli koko kisan parhaat musiikintulkintapisteet ja kolmostason askelsarja". Jenni pohti, että "molemmat ohjelmat sujuivat ihan hyvin, vaikka ongelmiakin tuli matkaan. Molempiin ohjelmiin jäi vielä paljon parannettavaa. Oli kiva kisata".

Ella-valkku opasti pitkin viikonloppua piste-erittelyitä ihmetteleviä luistelijoita: tsemppasi, analysoi, huolsi, hoivasi ja sai kuin saikin koko porukan lyhkäripettymysten ja terveysongelmien jälkeen vappiskuosiin ja lopulta kotimatkalle.


Kuvat Jari Marttila