Kolmen kilpailun superviikonloppu: SM-valinnat Pirkkolassa, EVT:n oma Aktia Trophy Myyrmäessä sekä ISU-kutsukisat Tuusulassa

4.10.2021

Kulunut viikonloppu oli varsinaista kilpailutapahtumien vyöryä ja taitoluistelun säihkettä. Samaan aikaan käytiin SM-valintakisat Pirkkolan jäähallilla, ISU-kutsukisat Tuusulassa sekä EVT:n oma Aktia Trophy -kutsukilpailu Myyrmäessä. Kaikkiaan 30 yksiluistelijaa SM-seniorista silmusarjan luistelijoihin pääsi näyttämään osaamistaan ja hakemaan kisakokemusta.

SM-valinnat

SM-seniori Oona Ounasvuori luisteli valintakisoissa upeat ohjelmat ja häikäisi erityisesti osa-alueosaamisessaan. Ohjelmat sisälsivät runsaasti myös onnistuneita vaikeita teknisiä elementtejä, mutta pisteitä rokottaneita virheitä sattui, eikä Oona päässyt aivan samalle tasolle kuin Nebelhorn Trophyssa muutama viikko aiemmin. Lyhytohjelmassa Oona oli 6./11, vapaaohjelmassa kolmas ja lopputuloksissa neljäs pistein 136,89.

SM-juniori Juuli Keskerille kyseessä olivat ensimmäiset SM-valinnat. Loistavan kaudenavauksen Espoossa syyskuun alussa tehnyt Juuli jatkoi varmaa, hyvää suoritustasoa myös valinnoissa. Lyhytohjelmassa Juuli keräsi upeat pisteet 41,65, jotka toivat sijan 8./34. Vapaaohjelmassa sattui harmittava lipsahdus keskelle askelsarajaa, mikä vei pisteitä muutoin onnistuneesta ohjelmasta. Lopputuloksissa Juuli oli yhdeksäs pistein 107,78.

Ella-valmentajan kisakertomus:

SM-valintakilpailuiden tunnelma oli lauantain lyhytohjelmapäivänä käsinkosketeltavan jännittynyt ja osaltaan myös hermostunut. Juuli lähti juniorisarjan kilpailuun rennolla ja vähemmän jännittyneellä fiiliksellä. Verryttely sujui hieman vielä hakien tuntumaa uuteen Pirkkolan jäähalliin. Verryttelyn jälkeen ehdimme käymään tulevaa suoritusta läpi ja buustaamaan itseluottamuksen kohdilleen ja se poikikin sitten täydellisen suorituksen! Juuli aloitti upealla kaksoisakselilla ja jatkoi samalla drivella 3S+2T-yhdistelmään. Loppuohjelma olikin sitten hyvän rutiinin saattelemaa laadukasta tekemistä. Juulin tekniset pisteet palkittiin laadulla ja askelsarjan sekä piruettien tasot onnistuivat! Tuloksena uudet ennätyspisteet 41,65 kahdeksas sija lyhytohjelmassa.
Vapaaohjelmapäivään Juuli lähti hieman jännittyneempänä, mutta silti rentona ja hyvällä fiiliksellä. Jääverkka oli hieman tahmea keskittymisen harhaillessa, mutta luistelupaikan ollessa vasta ryhmän viidentenä ennätimme saada ajatukset hallintaan ja luottamuksen tekemiseen. Suoritus alkoi hyvin 2A+2T-yhdistelmällä, 3S tuli hieman haparoiden pystyyn ja flippiyhdistelmässä oli pieni kauneusvirhe alastulossa. Loput hypyt ja piruetit onnistuivat rutiininomaisesti, mutta askelsarjan alkuun sattui harmittava kaatuminen, joka vaikutti koko askelsarjan laatuun. Vapaaohjelman kokonaisuus oli kuitenkin hyvä muutamasta kauneusvirheestä huolimatta, tulkinta nautittavaa ja musiikin intensiteettiä mukailevaa. Kovatasoinen juniorinaisten kilpailu huipentui tasaväkiseen kolmen kärkeen, jossa pommitettiin kaikkia kolmoishyppyjä toinen toisensa perään ja 3H+3H-yhdistelmiäkin nähtiin. Juulin osalta ennalta odottamattakin kilpailun tavoite saavutettiin, kun paikka joulukuun Porin SM-kilpailuun avautui yhdeksännen sijan myötä!

Onnea Juulille hienosta kisasta!

Tulokset


Aktia Trophy

Sirkka-valmentajan kisakertomus:

Saavuin Myyrmäen jäähallille sunnuntaiaamuna hyvissä ajoin ennen seuramme järjestämän Aktia Trophy -kilpailun alkua. Olihan selvää, että ensimmäinen luistelija Hilda Pekkarinen, joka kilpailee ensimmäistä kauttaan B-Silmuissa, tarvitsi ohjeistusta ja apua ennen kisajäälle astumistaan.

Avasin M2-hallin oven ja kas, siellä kilpailun johto, Heidi Nikkanen ja Merja Särkioja, olivat jo työn touhussa kuten myös kisatiimin jäsen Petra Fäldt. Näytti aivan siltä, että he olisivat yöpyneet hallilla, niin valmista ja tyylikästä tuomariaitioissa oli ja kaikki asiat tiptop paikoillaan.

Itse kisassa Hilda aloitti osuutensa hyvin tehden kaksi komeaa akselia sekä aivan mainion yhdistelmäpiruetin. Seitsemänneksi sijoittunut Darya Zare oli B-silmujen sarjassa paras EVT:n luistelija vauhdikkaalla koreografiallaan. Ilonaiheita toivat Enni Tervonen vauhdikkaalla ja iloisella suorituksellaan sekä päivän toinen onnistuja Matleena Nieminen. Tulokset olivat mainioita kun vielä ajattelee, että muille jäi parannettavaa. Tämä lupaa hyvää kaikille B-Silmuissa luisteleville.

Erityisen mukavat yksityiskohdat olivat Anna Veston hymy koko ohjelman ajan. Todella näytti siltä, että hänellä oli kivaa jäällä. Elsa Marjakosken piruetit pyörivät hurjasti. Malvina Hyyryläinen on toinen B-silmut sarjalaisten piruettitaitureista, ne onnistuivat tälläkin kertaa. Aida Isotalon kaunis ja äänetön luistimen liuku toi hyvän vauhdin sekä erinomaiset liukuasennot.

A-Silmuissa olikin jo jännitystä aistittavissa. Viimeksi kisattiin osan porukasta kanssa Oulussa, ja nyt sitten jokainen koitti pistää entistä paremmaksi. Ellen Fäldt luisteli perhosen keveästi ja onnistui elementeissään. Lopputulos olikin loistokas neljäs sija parhaana EVT:n luistelijana sarjassa. Malla Höglund luisteli oikein mallikkaasti ja paransi usealla pisteellä kauden ennätystään. Veera Nikkanen tunnelmoi upean koreografiaansa ja Lili Juntunen onnistui myös kohentamaan suoritustaan verrattuna edelliseen kisaan. Räväkkä ohjelma suorastaan lensi jäällä. Harmittavasti Isla Taanonen haparoi ohjelmansa alussa, mutta osoitti sittemmin taistelijan lahjansa tekemällä varsin napakat vaikeat yhdistelmät ohjelman loppuosaan.

Noviisisarjassa nähtiin tulta ja tappuraa, iloa ja tunnelmaa! Porukkahenki terästettynä Nelli Mannermaalla, joka tuli suoraan omasta Tuusulan kisastaan, mikä loi ryhmän keskuuteen hyvän draivin. Jokainen noviisi lähti päättäväisenä suoritukseensa ja voikin sanoa, että hyvin meni! Minja Kostermaa nosti hurjasti omia enkkapisteitään ja oli paras EVT:n luistelija sijoittuen viidenneksi. Mutta eipä Maisa Manninen kauas jäänyt, vain alle pisteen päähän Minjasta. Jenna Loman lähti vahvasti suoritukseensa, onnistui, ja teki uudet enkkapisteensä. Alisa Syväoja sai hyvän vauhtipuhurin, ja mahtava koreografia oivallisella tunnelmalla onnistui. Olivia Könönen luisteli varsin mallikkaasti ajatellen edellisen viikon rikkonaista harjoittelua – kiitos koulun ja rokotuksen. Mutta kun oikein keskittyy ja haluaa, niin silloin vaikeuksia voi ylittää ja onnistua. Sara-Sofia Lahti kokeili vaikeampaa kokonaisuutta kuin edellisessä kilpailussa. Se ei harmittavasti vielä tuonut tulosta, mutta seuraavalla kerralla sitten. Sara-Sofia kuuluu myös näihin ihanan valoisiin luistelijoihin – hymy läpi koko suorituksen.

SM-Noviiseissa luisteltiin vain lyhytohjelmakilpailu. Meri-Vuokko Hannula suoritti kierroksiltaan täysin puhtaan 2A:n sekä 3S:n. Tunnelmallinen ohjelma nosti pisteitä edellisestä kisasuorituksesta, ja viidenneksi sijoittunut Merkku olikin paras meistä tällä kertaa. Saara Marttila luisteli upean tango-ohjelmansa vahvasti ja vakuuttavasti. Kaksoisaksel vielä odottelee onnistumistaan kilpailutilanteessa. Jenni Hirvonen puolestaan räiskähteli ja kupli iloa. Onnistunut kokonaisuus, jossa vauhtia oli riittämiin! Siiri Tahvanainen yritti myös vaikeaa 3S-hyppyä, mutta vielä se ei ollut onnistumiskunnossa kisaohjelmassa. Mutta jossain kohtaa vaikeutta pitää voida lisätä ja uusia asioita harjoitella. Nyt oli juuri sellainen kisa, vaikka se pisteissä näkyikin. Nella Hakala puolestaan kisasi elämänsä ensimmäisen lyhytohjelman. Uutena SM-Noviisisarjan luistelijana on varmasti monta asiaa, jotka vielä vaativat harjoittelua ja vahvistumista. Eikä kasvuvaihekaan tuo siihen helppoutta. Mutta hyvää ja ponnekasta yritystä ja mahtavaa sisua!

Kun suljin illalla hallin oven, oli 24 seuran luistelijaa mennyt "käsieni läpi" suoritukseensa. Aikaa tähän kokonaisuuteen kului 12,5 tuntia ja kertaakaan en ehtinyt jään laidalta vessaa kauemmaksi. Aika hektistä! Mutta jaksamista auttaa se, että kokee ilon hetkiä niin suoritusten, nuorten keskinäisen fiiliksen ja kannustamisen kautta. Myös hyvän käytös ilahduttaa: kyllä oli kiva tunne, kun Malla kiitti minua siitä, että olin häntä tsemppaamassa kisassa. Pienet asiat ovat väsymyksen keskellä tärkeitä!

Vaikka minua väsyttikin niin tiedän, että kisapomot tekivät vielä tuplasti tunteja. En voi olla kiittämättä heitä siitä, että halliremontin viivästymisestä huolimatta kisa järjestettiin ja kaikki toimi mallikkaasti. Samoin oli ihan parasta nähdä talkoissa uusia tekijöitä – ihan pro meiningillä! Ja toki kaikki aikaisemmin hommissa olleet. Mukana oli lopettaneenkin luistelijan vanhempi. Paras porukka! Talkoisiin kannattaa tulla. Siellä oppii uutta ja lähietäisyydellä kilpailutapahtuman seuraaminen avaa ihan toisenlaisen näkymän lajin sisältöön. Näin sanoi kuuluttaja Hanna Kinnunenkin kisan keskellä – jään reunalla näkee uutta ja oppii. Ja mikä tärkeintä, ilman tekijöitä ei tule tapahtumia ja ilman yhteistä tekemistä ei synny sitä henkeä, joka oli aistittavissa kisassamme. Olennainen osa onnistumista on aina yhteen hiileen puhaltaminen ja tunnelman kokeminen! Kiitos teille kaikille!

t Sirkka

Tulokset

Aktia Trophyn tallenne


Tuusulan ISU-kutsukisat

Hanna-valmentajan kisakertomus:

Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna kilpailtiin Debytanttien, Junioreiden ja Senioreiden sarjoissa Tuusulassa. Mukana EVT:stä olivat Nelli Mannermaa, Janette Mettälä, Cecilia Wächter ja Joanne Jaulimo. Joannelle kilpailu olikin ensimmäinen kilpailut vuoteen ja vielä pitkän koronatauon jälkeen. Muut olivat ehtineet jo saada tuntumaa uuteen kilpailukauteen aloituskilpailuissa syyskuun puolella.

Viikonloppu sujui oikein positiivisissa tunnelmissa onnistumisten siivittämänä. Lauantain lyhytohjelmista jäi hyvä tunne, joka jatkui sunnuntaille. Pieniä kauneusvirheitä livahti toki ohjelmien sekaan, mutta se kuuluu asiaan kauden alkuvaiheessa. Debytantti Nelli sijoittui 12:nneksi 16 kisaajan joukossa ja oli tyytyväinen omaan suoritukseensa. Kohennusta tuli edelliseen kilpailuun verrattuna etenkin hyppypiruetin osalta. Myös muissa elementissä oli lennokkuutta.

Seniorimme Joannen molemmat ohjelmat olivat vauhdikkaat ja mukaan mahtui paljon onnistuneita elementtejä. Vielä kuitenkin jäi muutama asia hampaankoloon, ja niitä lähdetään nyt työstämään kohti ensimmäisiä lohkokilpailuja. Joannen loppusijoitus 6./7. Janette ja Sessi suoriutuivat omista ohjelmistaan varmasti ja napakasti sekä tyylikkäästi esiintyen. Etenkin sunnuntai-iltana nähtiin iloisia tuuletuksia ja hymy oli herkässä puhtaiden vapaaohjelmien jälkeen. Sessin sijoitus 7./30 ja Janeten 9. 

Kisakokemus tuo varmasti kaikille osallistujille hyvää boostia jatkokauteen!

Tulokset


EVT:n luistelijoiden tulossivu

Kuva: Sirkka Kaipio