Onnistumisia ja kilpailukokemuksen kerryttämistä OuluSkatessa

19.9.2021

OuluSkate 2021 jatkoi yksinluistelijoiden alkusyksyn kisarupeamaa. Ouluun matkasi kaikkiaan 8-henkinen joukkue Sirkka-valmentajan kanssa. Saara Marttilalle hieno viides sija SM-Noviiseissa!

Kaksipäiväisen OuluSkate-kilpailun lauantai käynnistyi Noviisien 17 luistelijan sarjalla, jossa Jenna Loman sijoittui 14:nneksi uudella piste-ennätyksellään. Sara-Sofia Lahden sijoitus oli 16. Sekä Jenna että Sara-Sofia löysivät tyytyväisyyden aiheita ohjelmistaan: ”Olen tyytyväinen lutziin ja esittämiseen ja siihen että omat ennätyspisteet paranivat, parannettavaa jäi hyppyjen puhtauteen”, kommentoi Jenna. Sara-Sofia analysoi suoritustaan: ”Olen tyytyväinen yhdistelmiin ja pisteisiin. Haasteena ensi kerralla on pysyä ritti ja flippi pystyssä.”

Lauantai jatkui A-silmujen kisalla. Ellen Fäldt sijoittui hienosti kuudenneksi kaikkiaan 27 luistelijan kilpailussa: ”Oli kiva päästä kisaamaan Ouluun. En ollut tyytyväinen tämänpäiväiseen suoritukseeni. Aiemmin sairastettu flunssa vei voimia ja siksi luistelu ei tuntunut varmalta". Myös 16:nneksi luistellut Lili Juntunen oli ollut ennen kisaa kipeänä: ”Oli kiva päästä pitkästä aikaa kisaamaan yleisön edessä, vaikka vähän jännittikin. Hyppy-yhdistelmät eivät sujuneet, mutta olen tyytyväinen piruetteihin ja askelsarjan tasoon. Aiemmin viikolla sairastettu flunssa vaikutti vielä jaksamiseen. Nyt katse kohti seuraavaa kilpailua.” Jos Ellenillä ja Lilillä ei ollut ihan paras kisapäivä, paransi 20:nneksi luistellut Isla Taanonen sen sijaan Skate Espoon suoritustaan: ”Tämä kisa meni paremmin kuin kaksi viikkoa sitten. Olen tyytyväinen hyppyihin ja yhdistelmäpiruettiin. Haasteena seuraavissa kisoissa on pysyä vielä tulppikin pystyssä. Kaiken kaikkiaan ihan hyvä suoritus.”

SM-Noviisit Saara Marttila, Jenni Hirvonen ja Meri-Vuokko Hannula eivät olleet ihan parhaimmillaan lyhytohjelmassa mutta paransivat huimasti sijoituksiaan vapaaohjelmakisassa. Saara nousi lyhytohjelman seitsemänneltä sijalta kokonaiskilpailun viidenneksi 24 luistelijan sarjassa, vaikka teknisiä virheitä ohjelmaan tulikin: ”Oli kiva luistella isolla areenalla ja oli tosi rento olo. Akselit jäivät harmittamaan, samoin piruetit. Olen erityisen tyytyväinen lyhkärin 3-tason askelsarjaan.” Myös Jenni nosti lyhytohjelman sijoitustaan kahdella pykälällä ollen kokonaistuloksissa kahdeksas. ”Ohjelmista tuli ehjät kokonaisuudet, vaikka virheitä sattui matkaan. Tästä on hyvä jatkaa Aktia Trophyyn,” tuumasi iloinen Jenni. Merkku nosti vapaaohjelmallaan sijoitustaan haastavassa tilanteessa hienosti yhdeksän pykälää ollen lopputuloksissa 11: ”Tämä ei tällä kertaa ollut hyvä lyhkärikisa ja siihen jäi parannettavaa. Jännitti aikalailla, mutta vappiksessa sain käännettyä jännityksen hyväkseni ja luistelin ihan hyvän ohjelman. Kaiken kaikkiaan oli kiva kisata ja reissu oli kiva”.


Sirkka-Valmentajan matkakertomus ja analyysit kisasuorituksista

Aika on kulunut nopeasti - siitä on jo vuosi kun olin pandemian keskellä "ulkomailla", Oulussa. Sen jälkeen en ole lentokentällä vieraillut mutta nyt ulkomailla jälleen! Perinteinen OuluSkate järjestettiin upealla Oulun Energia Areenalla ja saimme mahdollisuuden osallistua kisaan. Joukkueemme oli viime syksyä suurempi ja mukana oli luistelijoita A-Silmut, Noviisit ja SM-Noviisit -sarjoissa.

Kun Myrtsin kisajää perjantaina päivällä päättyi, ryntäsin matkaan kohti lentokenttää etten vaan myöhästyisi: uusien ohjeiden mukaan kentällä tuli olla kahta tuntia ennen lähtöä. Kuuliaisesti rokotustodistus mukana. Olin ajoissa ja kentällä kaikki sujui järjestelmällisesti, vaikka kenttä ja siellä toimiminen oli muuttunut suuresti. Olin nopeasti sisäpuolella ja lorvin pitkin kentän käytäviä puolentoista tunnin ajan. No, parempi ajoissa kun ei tiedä mitä tuleman pitää.

Hotelliksi Oulussa olin valinnut kaikkien muiden tapaan Scandicin josta oli lyhin matka kisahallille. Kaikkien, sillä jo pelkästään huoneen saamisessa kesti 45 minuuttia. Kun lopulta sain itseni jonon kärkeen, en enää saanut aikaa hotellin aamiaiselle, jonka aikaisimmat aloitusajat oli buukattu täyteen. Hallilla oli oltava ajoissa aamulla, joten sain neuvoteltua itselleni kahvit sekä eväsnyssäkän.

Lauantain kisapäivä valkeni viileänä mutta hallin sisällä tunnelma oli lämmin. Oulun luistelukerho on perinteisesti erinomainen kisanjärjestäjä ja kaikki sujui jouheasti ja hyväntuulisesti. Ensimmäiseksi starttasivat Noviisi-sarjan luistelijat. Jenna Loman luisteli vauhdikkaan ja onnistuneen ohjelman tehden puhtaan 2S:n. En ole Jennan ohjelmaa vielä noin hyvin luisteltuna nähnytkään. Sara-Sofia Lahti luisteli myös tasonsa mukaisesti. Vaikka ohjelmaan tuli kaatumisia, hän suoriutui siitä vauhdikkaasti luistellen ja samalla iloisesti hymyillen. Valmentajalle tuottaa iloa luistelija, josta näkee, että hänellä on kivaa!

Iltapäivän puolella aloittivat A-silmut oman osuutensa. Ellen Fäldt oli harmillisesti saanut flunssanpoikasen keskellä valmistautumistaan, joten ohjelma ei sujunut aivan suunnitelmien mukaisesti. Ohjelma oli laadukas ja ilmeikäs vaikkakin hiukan puhditon. Ellenin paras valttikortti, lennokkuus ja terävyys, eivät nousseet aivan huippuunsa. Upea kuudes sija kuitenkin.

Saman sarjan Lili Juntunen luisteli mainion Ellan laatiman koreografian. Tuomarit palkitsivat Lilin makeasta ohjelmastaan komein pistein, ja niillä hän olisi voinut olla kirkkaasti kärkikymmenikössä. Harmittavat haparoinnit ohjelman alun tärkeissä ja vaikeissa elementeissä verottivat kuitenkin pisteitä. Niinpä ohjelmaan jäi parannettavaa, mutta seuraavassa kisassa sitten! A-Silmuissa ensimmäistä kauttaan kisaava Isla Taanonen oli suorituksessaan varma ja luistelikin paljon paremmin kuin kauden ensimmäisessä kisassaan Espoossa. Islan suorituksen helmet olivat komea ja puhdas kolmen hypyn yhdistelmä (1AEuler2S) sekä viimeinen hurjasti pyörinyt yhdistelmäpiruetti.

SM-Noviiseissa ensimmäisenä luistellut Meri-Vuokko Hannula epäonnistui harmittavasti lyhytohjelmassaan. Luistelijan valmistautumiseen tuo aina oman säväyksensä sairastuminen valmistavalla harjoittelujaksolla. Sen vaikutukset lihas-hermojärjestelmään ovat selvät. Merkku kuitenkin taitaa kolmoishyppyjä, joten tottakai epäonnistuminen harmitti myös valmentajaa. EVT:n uusi kasvo, Jenni Hirvonen, luisteli Umbrella-ohjelmansa vauhdilla ja teki komeat elementit. Hänen kohtalokseen koitui 2-Flipin alastulokaarella liukuvan jalan töksähtäminen koloon ja siitä suoraan pepulleen. Kyllä sattui! Mutta eipä haitannut ohjelman loppuun viemistä.

Saara Marttila on vakiinnuttanut pistetasonsa lyhytohjelmassa ja teki nytkin varmaa suoritustasoa. Tunnelmallinen tango-koreografia oli upeasti tulkittu, ja Saaran esiintymis- ja luistelutaidot palkittiin erinomaisin osa-aluepistein. Seitsemänneksi sijoittunut Saara oli joukkueemme paras lyhkärissä.

Sunnuntaina vapaaohjelmassa koimme paljon hyviä hetkiä! Merkku aloitti sarjan ensimmäisessä ryhmässä ja luisteli jälleen hyvän kilpailuverryttelyn kera komeiden 2A:n ja 3S:n. Minusta tuntui hyvältä, että nuori urheilija oli pystynyt nollamaan edellisen päivän suorituksensa ja lähti jälleen palkeet täysillä puhaltaen omaan ohjelmaansa. Kaksoisakselit sujuivat, ensimmäinen niistä kolmen hypyn yhdistelmänä. Terhakka esitys palkittiin hyvin pistein ja tulosnousu käynnistyi.

Jenni oli omassa ohjelmassaan jälleen elementissään. Täysin vastakkainen koreografia oli herkällä otteella tulkittu ja teknisesti varsin onnistunut. Kolmoishyppy ja 2A vielä odottelevat vuoroaan, mutta muut elementit menivät nappiin. Piruetit pyörivät jäätävän hyvin.

Saara jatkoi lauantaina alkanutta hyvää kisaviikonloppuaan. Herkkä tulkinta ja täysin äänetön luistelutekniikka olivat ainutlaatuiset. Harvoin kentän reunalla saa nauttia musiikin soinnista ilman luistinten ääntä. Kun vielä suoritus oli teknisesti onnistunut yhtä kaksoisakselia lukuunottamatta, Saara nousi parhaaksi EVT:n SM-Noviisiksi, lopputuloksena hieno viides sija.

Kaiken kaikkiaan vapaaohjelmaosuus nosti jokaisen kolmen SM-Noviisin sijoitusta. Pidän tätä merkittävänä sen vuoksi, että kaikki ovat joutuneet joustamaan harjoittelussaan sekä koulunkäynnissään jäähallin remontin vuoksi. Kun laatua nostetaan, taidot säilyvät ja tuolloin määrä ei ole niin oleellinen. Harjoitussisältöä tehostamalla saadaan hyviä asioita aikaiseksi. Ja tietenkin urheilijan oma tavoitteellisuus ja motivaatio nousevat tässä tärkeään asemaan.

Nyt istun koneessa ja matkalla kotia kohti. Vaikka kotimaassa ollaankin, niin kyllä tämä ulkomaanmatkailusta menee! Kiva kisatapahtuma täynnä tunnetta ja sattumuksia on takana. Määrätietoiset luistelijat, ihanat lapset ja tietenkin kannustavat vanhemmat: hyvä joukkue!

Huomenna uusi päivä ja askeleet käyvät taas kohti Myyrmäkeä!


EVT:n luistelijoiden tulokset

Koko kisan tulokset